Fossile brændsler

De fossile brændsler omfatter produkterne gasolie, benzin, petroleum, DFA (Diesel Fuel Arctic), flybenzinen avgas, fuelolierne IFO-30, IFO-180 og HFO-380, spildolie samt flaskegas. Forbruget af fossile brændsler fordelt på produkter fremgår af figur 4.

 

Figur 4. Forbrug af fossile brændsler fordelt på produkter

Anm.: Benzin omfatter motorbenzin og flybenzin. Andre brændsler omfatter fuelolie, spildolie og flaskegas. Kurven viser den andel af de fossile brændsler, der er anvendt til produktion af el og varme i konverteringssektoren.

 

Gasolie er det mest benyttede brændsel. Gasolie er en tung olie, der anvendes ved produktion af el og varme i konverteringssektoren, til opvarmning i husholdninger, institutioner og erhverv, til procesformål i industrien samt til transport. Forbruget af gasolie faldt med 14,0 pct. i 2014. Kurven i figur 4 viser den mængde gasolie og DFA, der anvendes i konverteringssektoren.

 

Benzin anvendes som drivmiddel i fiske- og fritidsfartøjer og til landtransport. Flybenzin anvendes i fly og helikoptere indenfor luftfarten.

 

Petroleum omfatter jet A-1 og petroleum. Produkterne anvendes primært som brændstof i fly. Petroleum anvendes desuden til opvarmning i bygder.

 

DFA anvendes til opvarmning og som drivmiddel i køretøjer. Produktet anvendes primært i Kangerlussuaq.

 

De svære olier IFO-30, IFO-180 og HFO-380 betegnes i energistatistikken som fuelolie. Produkterne er tyktflydende brændsler, der anvendes søværts.

 

Flaskegas anvendes i industrien samt til opvarmning, madlavning og som drivmiddel. Forbruget af flaskegas er faldet jævnt de senere år.